Δημοσιεύθηκε την

Είσαι vegetarian? Αλήθεια? Τι τρως?

Η ελληνική αγορά πλέον διαθέτει μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικών προϊόντων.

Είσαι vegetarian?Αλήθεια? Τι τρως? Πώς παίρνει ο οργανισμός σου τα συστατικά που χρειάζεται? Ερωτήσεις  που δέχονται οι vegetarians, οι άνθρωποι που έχουν απαρνηθεί  το κρέας είτε από ιδεολογικής άποψης είτε λόγου διατροφικών συνηθειών. Εδώ λοιπόν είναι το μεγάλο μυστήριο. Ένας  χορτοφάγος δεν έχει έλλειψη σε τίποτα. Μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι επαρκής για να είναι κανείς υγιής. Πατάτες στο φούρνο με μπρόκολο, κινόα με καλαμπόκι, πιπεριές και τοματίνια. Τα έχουν όλα!

Στο πλάνο της διατροφής τους υπάρχουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Όσπρια, σταφίδες, ηλιόσποροι και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Όλα αυτά απορροφούνται καλύτερα με τη βοήθεια της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσια σε βιταμίνη C όπως είναι τα εσπεριδοειδή, οι κόκκινες πιπεριές. Ένα ποτήρι φρεσκοστημένου χυμού πορτοκαλιού μετά από ένα απολαυστικό πιάτο φακών βοηθάει την καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C.

Φρεσκοκομμένο κατσαρό λάχανο μαζί με αμύγδαλα και σύκα είναι ένα πιάτο γεμάτο ασβέστιο και χρώμα που αν το εμπλουτίσεις με πράσινα φυλλώδη λαχανικά ο οργανισμός σου μόλις έλαβε και βιταμίνη D.

Είτε είσαι χορτοφάγος είτε όχι ο οργανισμός  σου έχει ανάγκη από πρόσληψη πρωτεϊνών. Μπρόκολο, κουνουπίδι, κράμβη, σπανάκι, λάχανο, σπαράγγια και μανιτάρια είναι κάποια από τα λαχανικά που τις περιέχουν. Πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε τον εαυτό μας. Να θρέφουμε σωστά τον οργανισμό μας και όχι απλώς να του παρέχουμε τροφή έτσι ώστε απλώς να τον σιτίζουμε.

Οι χορτοφάγοι καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές διότι μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Μία vegan διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο, φολικό οξύ αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες. Ξεκινώντας μία χορτοφαγική ζωή έχετε μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας και καλύτερη υγεία. Θα έχετε μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια αρκετά είδη καρκίνων και καλύτερη διάθεση.

Σίγουρα όλα αυτά μπορεί να σας ακούγονται παράξενα και να σκέφτεστε ότι δεν τρώει παϊδάκια και τρώει μόνο χορταρικά? Δεν γεύεται  μία καλοψημένη μπριζόλα παρά μόνο βραστά λαχανικά? Όχι! Τρώει πεντανόστιμα μπιφτέκια φασολιών, γλυκοπατάτας, λαχανικών ή ρεβιθιών που με κατάλληλα μπαχάρια γίνονται αξιοζήλευτα από τον καθένα.

Η απόφαση του να βγάλετε το κρέας από τη ζωή σας δεν είναι εύκολο. Πρέπει να γίνουν σωστές αντικαταστάσεις έτσι ώστε ο οργανισμός να αναπληρώσει τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει από το κρέας. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, το αποτέλεσμα όμως θα σας αποζημιώσει τόσο σε θέμα εμφάνισης όσο και σε θέμα υγείας και ασθενειών.

Δημοσιεύθηκε την

Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία

Έρευνες έχουν κατατάξει τη Μεσογειακή Διατροφή σε ένα μοντέλο διατροφής με αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας βρίσκονται τα φρούτα και τα λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Το ιδιαίτερο «χρώμα», η ξεχωριστή γεύση και ο πλούτος βιταμινών και ιχνοστοιχείων κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό παραδοσιακό τραπέζι που η διατροφική παράδοση και οι οικογενειακές σχέσεις ενώνονται σε μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια.    

Κάθε «μαμαδίστικο» φαγητό περιλαμβάνει σίγουρα μια μερίδα λαχανικών. Πολύχρωμες πιπεριές, γεμιστά κολοκυθάκια ορφανά, μελιτζάνες γιαχνί , τουρλού λαχανικών, αγκινάρες λεμονάτες με πατάτες και αρακά,  σπανακόπιτα, πολύχρωμες σαλάτες είναι λίγες μόνο από τις λιχουδιές που γεμίζουν την καθημερινότητά μας με νοστιμιά.

Βλαστοί και φύλλα που φύονται σε υγροτόπους , αμμουδιές και βράχους, ξεχασμένα αγριόχορτα,  που φυτρώνουν στα περιβόλια και τους λαχανόκηπους  της  γενναιόδωρης  ελληνικής  γης συνοδεύουν τα καλοκαίρια μας και μετατρέπονται σε λαχταριστά συνοδευτικά ουζομεζέδων και τσιπουροκατανύξεων που χαράσσονται στη μνήμη μας. Από το κρίταμο και την καυκαλίθρα, ως  τα μυρώνια, τα μάραθα και τα σπαράγγια, η ποικιλία είναι αστείρευτη. Βραστά, ωμά, σε πίτες, σούπες και συνοδευτικά, η μεγάλη οικογένεια των βρώσιμων χόρτων μας καλούν να τα γνωρίσουμε και να επωφεληθούμε από τον πλούτο ευεργετικών τους στοιχείων.  Σαρκώδη μήλα, αρωματικές μπανάνες, λωτοί , ζουμερά ροδάκινα ,φρούτα που κάθε εποχή έχει να μας προσφέρει με την ετερόκλητη ποικιλία της, μας αφήνουν να χαθούμε  στον πλούτο των πρώτων υλών. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός στο πιάτο μας, εκεί όπου η υγιεινή διατροφή συναντά τη γεύση και την απόλαυση.

Ποια είναι όμως η συμβολή τους στη συνολική υγεία του ανθρώπου που τα καθιστά τόσο σημαντικά;  

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον πως η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία. Τα λαχανικά τονώνουν και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενώ βοηθούν τη μεταβολική λειτουργία του. Η κατανάλωσή τους συνίσταται να είναι καθημερινή. Πέντε με έξι μερίδες ημερησίως είναι ικανές να θωρακίσουν την υγεία μας , είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες  και εμπλουτίζουν τα καλά βακτήρια της πεπτικής αλυσίδας. Παράλληλα προσφέρουν βιταμίνες C,A &E, ψευδάργυρο, φλαβονοειδή, απαραίτητα αμινοξέα  και ποικιλία ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και όχι αδίκως θεωρούνται τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ωφέλιμα για τη φυσική ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος καθώς  τα απαραίτητα  για τον ανθρώπινο οργανισμό συστατικά τους, δε περιέχονται σε άλλες τροφές.

Ακόμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε νερό  και όπως υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι «πηγή ζωής». Το πόσιμο νερό αλλά και αυτό που εμπεριέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθάει στην αποτελεσματική μεταφορά των θρεπτικών συστατικών  μέσω του αίματος στα κύτταρα. Η πρόσληψη του είναι απαραίτητη για την καλή μεταβολική λειτουργία ενώ συμβάλλει στην αποφυγή των αρνητικών συνεπειών της αφυδάτωσης.

Ισορροπία και ως εκ τούτου ισορροπημένη διατροφή  φαίνεται να είναι η λέξη κλειδί στην καλή υγεία του ανθρώπου. Η τοπική ελληνική  γαστρονομία είναι βέβαιο πως θα σας εκπλήξει με τις γεύσεις και τα οφέλη της. Στο κατάστημά μας, ανακαλύψτε τους καρπούς της ελληνικής γης που έχουν καλλιεργηθεί με μεράκι από τοπικούς μικρούς παραγωγούς της εύφορης επαρχίας. Εκμεταλλευτείτε την ποικιλία, μαγειρέψτε με κέφι, ανακαλύψτε νέα υλικά,  τσουγκρίστε με φίλους μυρωδάτο κρασί, χαθείτε στις γεύσεις και απολαύσεις της υγιεινής διατροφής, χορέψτε και γελάστε με την καρδιά σας! Με άλλα λόγια; Ανακαλύψτε την Ελλάδα μέσα από τα κρυμμένα γαστρονομικά μυστικά που έχει να σας προσφέρει!

Δημοσιεύθηκε την

Εσείς τι “χρώμα” φρούτα και λαχανικά τρώτε;

Διαβάστε τι μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους.

ΠΡΑΣΙΝΑ:

Τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες από φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ. Βοηθούν στην υγεία των ματιών, των οστών και των δοντιών.

Μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, κολοκύθι, αγκινάρα

Ακτινίδιο, αβοκάντο, πράσινο μήλο, πράσινα σταφύλια, αχλάδι

ΚΟΚΚΙΝΑ:

Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, λυκοπένιο και βιταμίνη C. Μισή κόκκινη πιπεριά μας δίνει διπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο. Βοηθούν στο δέρμα, στην καρδιά και στο αίμα.

Ντομάτα, ραπανάκι, κόκκινο ξερό κρεμμύδι, κόκκινο λάχανο, κόκκινη πιπεριά, ραντσίτσιο

Κόκκινο μήλο, καρπούζι, κεράσια, φράουλες, μούρα

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΚΙΤΡΙΝΑ:

Τα κιτρινωπά λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο και ασβέστιο. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος.

Καρότο, κολοκύθα, καλαμπόκι, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά

Πορτοκάλι, βερίκοκο, ροδάκινο, μανταρίνι, νεκταρίνι, πεπόνι ,ανανάς, μάνγκο, γκρέιπφρουτ

ΛΕΥΚΑ:

Τα άσπρα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φαινολικές και θειούχες ενώσεις. Είναι πολύ σημαντικοί βοηθοί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Λευκό κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, κουνουπίδι, γογγύλι