Δημοσιεύθηκε την

Εσείς τι “χρώμα” φρούτα και λαχανικά τρώτε;

Διαβάστε τι μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους.

ΠΡΑΣΙΝΑ:

Τα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες από φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ. Βοηθούν στην υγεία των ματιών, των οστών και των δοντιών.

Μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, κολοκύθι, αγκινάρα

Ακτινίδιο, αβοκάντο, πράσινο μήλο, πράσινα σταφύλια, αχλάδι

ΚΟΚΚΙΝΑ:

Τα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, λυκοπένιο και βιταμίνη C. Μισή κόκκινη πιπεριά μας δίνει διπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο. Βοηθούν στο δέρμα, στην καρδιά και στο αίμα.

Ντομάτα, ραπανάκι, κόκκινο ξερό κρεμμύδι, κόκκινο λάχανο, κόκκινη πιπεριά, ραντσίτσιο

Κόκκινο μήλο, καρπούζι, κεράσια, φράουλες, μούρα

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ – ΚΙΤΡΙΝΑ:

Τα κιτρινωπά λαχανικά και φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Περιέχουν φυτικές ίνες και κάλιο και ασβέστιο. Έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος.

Καρότο, κολοκύθα, καλαμπόκι, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά

Πορτοκάλι, βερίκοκο, ροδάκινο, μανταρίνι, νεκταρίνι, πεπόνι ,ανανάς, μάνγκο, γκρέιπφρουτ

ΛΕΥΚΑ:

Τα άσπρα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φαινολικές και θειούχες ενώσεις. Είναι πολύ σημαντικοί βοηθοί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Λευκό κρεμμύδι, σκόρδο, μανιτάρια, κουνουπίδι, γογγύλι